Ga naar de inhoud

Transformatie en impact

Verandering ontstaat daar waar de energie zit en waar de urgentie wordt gevoeld om de problemen anders aan te pakken. Vanuit de visie van de eerstelijnszorg wordt ingezet op samenwerkingsverbanden in de wijken/ buurten en regionaal. Samergo versterkt deze beweging met een creatieve en systeem gerichte werkwijze, onderbouwd vanuit een theoretisch netwerkkader. We jagen de vernieuwing aan door klein te starten, te versterken wat er al is en door met elkaar te leren. De opgedane kennis bouwen we uit en delen we met het veld.

De uitdaging

Het wordt steeds belangrijker om de toegevoegde waarde te laten zien van interventies en samenwerking, aan professionals én aan burgers. Om te weten of de ingezette acties ook de gewenste impact heeft is het belangrijk te meten en data-analyses uit te voeren. Dit geeft richting en zorgt ervoor dat besluiten niet alleen op onderbuikgevoelens worden genomen. Data, evaluatie en monitoring is nog lang niet altijd een integraal onderdeel van het samenwerken en de transformatie. Dit vraagt de komende jaren extra aandacht.

De aanpak

Samergo stimuleert en inspireert om de transitie te maken naar een gezonder, betaalbaarder en toegankelijker zorgsysteem. We verbinden de juiste mensen aan elkaar, jagen initiatieven aan en zetten een beweging in gang.  Als verbinder slaat Samergo een brug tussen bewonersinitiatieven, informele en formele zorg en welzijn en scheppen we overzicht in de netwerken en initiatieven. Goede voorbeelden geven we een podium en delen we via onze verschillende communicatiekanalen. Met (regionale) bijeenkomsten helpen we, samen met de partners in ons werkgebied, landelijk beleid te vertalen naar de praktijk.

Samergo verzamelt en interpreteert data voor en met de praktijk. Daarvoor werken we samen, landelijk en regionaal. Samergo is mede-eigenaar in D3: Data – Dialoog – Doen en partner in de Data-coalitie Gezondheid in Zicht. Met deze aanpak kunnen we data ontsluiten voor regionale partijen en data voor de praktijk toepasbaar maken. Dat helpt partijen om de informatie te duiden en het gesprek erover aan te gaan om de zorg beter te maken.

 

Om onze brede opdracht en betrokkenheid vorm te geven, is het belangrijk om zowel regionaal als landelijk verbonden te zijn met (publieke) partijen en netwerken die aan de transformatie werken.

 

Ook werken we in partnerschap samen met zorgverzekeraars, de GGD’en en gemeenten. We leveren daarbij een actieve bijdrage aan diverse programma’s in ons hele werkgebied.

Landelijk zijn we vanuit het ROS-netwerk actief deelnemer aan de diverse kennisplatforms en organisatiestructuren.

 

Samenwerken

Draagt jouw organisatie ook bij aan een duurzame en toekomstbestendige zorg en welzijn? Hoe geven jullie vorm aan het echt anders doen? Een van de grote krachten van Samergo is dat de adviseurs zowel expertise als daadkracht meebrengen, partijen verbinden en samen bouwen aan samenwerkingsnetwerken. Een combinatie die goed van pas komt bij de uitdagingen in de zorg- en welzijnssector. Naast kennis en ervaring zetten de adviseurs in op interactieve werkvormen, creatieve technieken en actiegericht onderzoek zodat de beoogde impact voor hun opdrachtgevers wordt gerealiseerd. In onze procesbegeleiding hebben onze adviseurs continue een blik op de toekomst.

Ook aan de slag met transformatie vraagstukken? Sluit je aan bij een van onze netwerken of vraag advies aan een van onze adviseurs!

Wilt u meer informatie?

medewerker foto
Neem contact op met Willemijn Looman
w.looman@samergo.nl
06 - 146 35 901

Voorbeelden

Duurzame samenwerking in de wijk

Welschen II is een buurt in Rotterdam Overschie waar Woonstad Rotterdam, Radar Wmo diensten en Pameijer samenwerken aan een fijne en leefbare buurt. Met expertise en daadkracht voerde Samergo  een actieonderzoek uit. Dat is een vorm van onderzoek waarbij met elkaar wordt gewerkt aan veranderingen en wordt geleerd van de uitkomsten. Met het actieonderzoek toonden we de impact van de samenwerking in deze wijk aan waardoor de subsidie voor het project is behouden.

Regionale transitie

Transitie 010 is een initiatief waarmee regionale beweging wordt gestimuleerd naar anders organiseren van zorg voor een betere gezondheid en zorg in 2030. Samergo is hier als een van de karttrekkers bij betrokken. We benutten de samenwerkingsagenda’s van gemeenten en zorgverzekeraars.

Gezondheid in Zicht Datacoalitie Rijnmond

In de zorg worden op verschillende plekken data vastgelegd. Deze worden echter nog beperkt gebruikt en samengebracht. Samergo stimuleert partijen om de gegevens meer met elkaar te verbinden. Samen met Rijnmond Dokters en de afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC hebben wij daarom de coalitie ‘Gezondheid in Zicht Datacoalitie Rijnmond’ opgericht. Het doel hiervan is gezondheidsverschillen te verkleinen door data gedreven samen te werken.

Wijkgericht werken met (regie)wijkverpleegkundigen

Samergo ondersteunt regiewijkverpleegkundigen bij wijkgericht werken vanuit ConForte. We hebben samen met de wijkverpleegkundigen wijkplaten ontwikkeld met gegevens over o.a. demografie, gezondheid en welbevinden. We ondersteunen de wijkverpleegkundigen met het interpreteren en de toepassen van de gegevens voor het opstellen van een wijkplan.

D3

Samergo is mede-eigenaar/partner in D3 (Data – Dialoog – Doen). De belangrijkste doelstelling van D3 is om met de deelnemende ROS’en gezamenlijk te investeren in de (door)ontwikkeling van data- en informatiemanagement. Zodoende kan relevante data en informatie gegenereerd worden ten behoeve van populatiegerichte zorg. We stimuleren kennisdeling en zijn actief betrokken bij masterclasses en intervisie.