Zo zetten wij de transitie op de agenda

Het afgelopen jaar zijn we weer druk bezig geweest met het organiseren van activiteiten die de transitie in zorg en welzijn op de agenda zetten. Hierbij blikken we terug op een aantal mooie momenten. 

Ons netwerk van zorg- en welzijnsprofessionals is gegroeid. Wij hopen dat u ons ook in 2024 blijft volgen, want alleen samen maken we de beweging van controle naar vertrouwen, van ziekte naar gezondheid en van professioneel vinken naar professioneel vonken.

Terugblik Transitie Expeditie #6 tijdens het slotevent van de Health Transformation Community

Tijdens de slotdag van de Health Transformation Community – Green, op 8 december 2023, mocht Transitie 010 het ochtendprogramma verzorgen voor de deelnemers. Samen gingen we op pad om te zien welke initiatieven in Rotterdam West bijdragen aan de groene en gezonde leefomgeving. Het werd een inspirerend rondje langs andersdenkers en andersdoeners die vaak ondanks het systeem bijdragen aan de nodige transities.

We fietsten langs vijf inspirerende initiatieven: Dakpark, De Betrokken Spartaan, Rotterdams Weerwoord, De Voedseltuin en Buurman. Lees het verslag via onderstaande link.

Terugblik Transitie Dialoog #2

Tijdens de Transitie Dialoog op 30 november 2023, in samenwerking met Tussentijd Dialogen, maakten we optimaal gebruik van de tussentijd. Met tien innovatie-professionals zijn we in gesprek gegaan over de tijd tussen ‘we weten dat het anders moet’ en ‘#hoedan’. Een voorproefje van de Tussentijd Dialogen van Els Molenaar en Egge van der Poel.

Thema: verbinding tussen informele en formele zorg
Omdat de dialoog werd gevoerd door professionals met verschillende achtergronden, stond een overkoepelend thema centraal: ‘De verbinding tussen informele en formele zorg’. Het bleek lastig om niet vanuit de eigen bril en vanuit het huidige systeem te denken. Een inzicht dat werd opgedaan: “Het is niet de beweging vanuit zorg en welzijn die nodig is want dan blijven we het medicaliseren en in het systeem oplossen. De beweging die wenselijk is, vertrekt vanuit de inwoner en ondersteunt de bewoner vanuit de gemeenschap. De zorg voegt daar waarde aan toe.”

Benieuwd naar alle inzichten? Lees het verslag van de dialoogsessie en beluister de podcast.

Transitie Dialoog met de Nederlandse Zorgautoriteit

Op dinsdag 24 oktober 2023 kreeg Transitie 010 bezoek van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). De dialoog ging erover: ‘Hoe breng je een bestaand systeem in beweging en hoe ga je vanuit kleine veranderingen op zoek naar veranderingen in het systeem?’ Beide bewegingen zijn nodig om duurzame veranderingen te realiseren.

Vanuit verschillende systeem- en ethische dilemma’s zijn we met elkaar in gesprek gegaan. De uitdaging is hoe we in de stad Rotterdam ook voor de diverse doelgroepen de zorg en welzijn toegankelijk houden.

Het verslag van het gesprek lees je via onderstaande link.

Terugblik Transitie Expeditie #5

Hoe ziet de zorg- en welzijnsmedewerker van de toekomst eruit?
Dat was het thema van de vijfde expeditie op 14 september. Start en ontbijt van de Transitie Expeditie met dit thema was bij het Team van de Wijk in de thuisplusflat Prinsessenflat in het Lage Land. In deze flat blijven 55+ers zoveel mogelijk zelfstandig wonen, met behulp van buren en het wijkteam. Volgens wijkregisseur Tamara de Beer is het resultaat al zichtbaar.

Tweede stop was verpleeghuis De Burcht. Regiomanager Aad de Kool van Lelie Zorggroep zorgde er afgelopen jaren voor dat deze locatie een sterke binding kreeg met de wijk. Volgens hem zal de zorg in de toekomst steeds meer op wijkniveau plaatsvinden.

“De zorgmedewerker van nu is er al. Met wat begeleiding worden ze de medewerker van de toekomst.” Dat is het motto van Verbeterlab-oprichter Wilma van der Leeuw

Na deze drie inspirerende sprekers ging de met elkaar groep in discussie. Bekijk het volledige verslag op onze website.

Word lid van onze LinkedIngroep

Wist u dat Transitie 010 ook een zakelijke LinkedIngroep heeft? In deze besloten groep kunnen zorg- en welzijnsmedewerkers elkaar inspireren over de transitie in zorg en welzijn. Ook blijf je op de hoogte van alle evenementen die Transitie 010 organiseert. Word nu lid van de LinkedIngroep via onderstaande knop.

Over Transitie 010

Transitie 010 is een beweging van regionale samenwerkingspartijen versterkt door een netwerk van koplopers, experts en ervaringsdeskundigen uit alle geledingen van welzijn en zorg in de regio. Met energie en motivatie dragen wij bij aan gezamenlijke uitdagingen. We voeren de dialoog, verbinden initiatieven, inspireren elkaar en geven podium. Zo werken we samen toe naar toegankelijke en betaalbare gezondheid en zorg in Rotterdam Rijnmond in 2030. Bezoek de website.