Ga naar de inhoud
9 juli 2024

ConForte en Samergo brengen gezondheid ouderen in Rotterdam in beeld

ConForte en Samergo brengen gezondheid ouderen in Rotterdam in beeld

Datagedreven wijkgericht werken met behulp van wijkplaten

Om zorg- en welzijnsprofessionals te ondersteunen in het wijkgericht werken, lanceren ConForte en Samergo een praktische tool met wijkplaten: de ‘datatool wijkgericht werken’. Hierin presenteren we gegevens over de demografie, gezondheid en welzijn van oudere wijkbewoners. De wijkplaten bieden een betrouwbare basis om met elkaar in gesprek te gaan over de wijk en de vertaalslag te maken naar een gezamenlijke aanpak per wijk.

Goede samenwerking tussen wijkverpleging, medisch en sociaal domein is van belang om zwaardere zorg en hulpvragen te voorkomen of uit te stellen. ConForte zet daarom sterk in op wijkgericht werken en op de rol van wijkverpleegkundige als gezondheidsbevorderaar in Rotterdam. Om hier actief sturing en invulling aan te geven zijn regiewijkverpleegkundigen aangesteld in 26 rayons van 45 wijken. Zij werken in teams van wijkverpleegkundigen van de diverse thuiszorgorganisaties aan wijkgericht werken. Dit doen zij o.a. door een wijkplan op te stellen op basis van een wijkanalyse. 

Samen in gesprek met de datatool wijkgericht werken

In gesprek met regiewijkverpleegkundigen is de inhoud van de wijkplaten bepaald. Door het heldere overzicht van data wordt de teams van (regie)wijkverpleegkundigen een hoop tijd bespaard. Hierdoor kunnen zij zich meer richten op de vertaling van de data naar concrete wijkplannen. ConForte en Samergo bieden daarnaast ondersteuning bij het aanleveren van aanvullende gegevens, mochten deze nodig zijn om de wijkplannen compleet te maken. 

De datatool wijkgericht werken is ontwikkeld met financiering van Zilveren Kruis en deels met behulp van de regeling Subsidie ondersteuning wijkverpleging (SOW). De tool kan gebruikt worden om als team van wijkverpleegkundigen een wijkplan te maken, maar ook om het gesprek aan te gaan met andere professionals. Zo hebben wijkmanagers huisartsenzorg en welzijnsmedewerkers ook de opdracht om een wijkplan te maken. Daarom nodigen wij ook hen uit om deze tool te gaan gebruiken om op basis van eenduidige cijfers te komen tot gezamenlijke doelen voor de wijk en om een gezamenlijk gedragen en wijkplan te formuleren.  

Webinar over wijkgericht werken op komst

Om verder in gesprek te gaan over de tool en datagedreven wijkgericht werken in de regio Rotterdam, organiseren we in het najaar een webinar. Houd de berichtgeving van ConForte en Samergo in de gaten voor meer informatie. 

Meer weten?

Voor meer informatie over wijkgericht werken kunt u contact opnemen met Karishma Panday (karishma.panday@aafje.nl).
Voor meer informatie over de wijkplaten en de datatool wijkgericht werken kunt u contact opnemen met Willemijn Looman

Onze aanpak

Nieuws
Publicaties
Decorative icon

Actieonderzoek bij Samergo: een krachtige manier voor betere samenwerking en zorg

De mensen betrekken om wie het gaat, dát is het geheim van het succes van actieonderzoek. Een krachtige methode voor verandering die Samergo graag inzet voor betere samenwerking en zorg. In dit artikel leggen we uit waarom.
Nieuws
Decorative icon

Betekenisvol ouder worden

De ouderenzorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt snel toe, terwijl het aanbod van zorg en personeel achterblijft. Bovendien worden hulpvragen steeds complexer, zowel thuis als in het verpleeghuis. De vertrouwde oplossing – simpelweg meer mensen aannemen – is niet langer houdbaar.   Daarom is het tijd […]
Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners […]