Ga naar de inhoud

Samenwerking GGZ, sociaal domein en huisartsenzorg

De oplopende wachttijden in de geestelijke gezondheidzorg worden niet langer gezien als een probleem van de branche zelf. Vele hulpvragen kunnen in een ander domein dan de ggz beantwoord kunnen worden. Om dit te realiseren, is het versterken van de zorg en ondersteuning, en daarmee de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein een essentiële voorwaarde. Vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt de inrichting van regionale Mentale Gezondheidsnetwerken waarin het sociaal domein, huisartsenzorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) samenwerken als oplossing gezien.

De uitdaging

De toenemende vraag naar mentale zorg, in combinatie met een schaarste aan personeel zet de ondersteuning en zorg voor mensen met psychische problemen onder druk. Eén van de effecten hiervan is dat er lange wachttijden ontstaan in de ggz. Echter ontstaan geestelijke problemen vaak deels onder invloed van sociaaleconomische problematiek. Met de aanpak van factoren van sociaaleconomische aard valt substantiële geestelijke gezondheidswinst te behalen. Het is daarom belangrijk dat de eerste en tweede lijn, ervaringsdeskundigen en het sociaal domein samenwerken om mensen hulp op de juiste plek te bieden.

Onze aanpak

Samergo stimuleert organisaties en zorgverleners om de aanpak van mentale gezondheid te versterken. Daarbij sluiten we aan bij lokale experimenten en ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van mentale gezondheidsnetwerken. We verkennen met de huisartsen, ggz-aanbieders, ervaringsdeskundigen, sociaal domein, zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties in al onze regio’s hoe deze netwerken kunnen worden ontwikkeld.

 

Samenwerken

Ook de samenwerking tussen sociaal domein, huisartsenzorg en ggz in jouw regio versterken? Samergo heeft ervaring met de ontwikkeling en implementatie van mentale gezondheidscentra. We verbinden partijen en adviseren en begeleiden bij het aantoonbaar oplossen van de lange wachtlijsten en leveren hierbij proces- en projectmanagement.

Wilt u meer weten?

medewerker foto
Neem contact op met Matine van Schie
m.vanschie@samergo.nl
06 - 135 13 317
medewerker foto
Neem contact op met Joris Smid
j.smid@samergo.nl
06 - 149 68 006

Voorbeelden

Ggz cliënten met een subacute zorgvraag

In opdracht van Rijnmond Dokters voeren we een actieonderzoek uit naar de uitkomsten van interventies die nodig zijn om te komen tot passende zorg (code oranje) bij ggz-cliënten met een subacute zorgvraag. Daarnaast ondersteunen we als projectleider HAP Rijnmond, Antes Zorg, Yulius, Rijnmond Dokters en de LHV-afdeling Rotterdam bij het maken van afspraken over het begeleiden van ggz-cliënten met een subacute zorgvraag.

Mentale gezondheidsnetwerken

We ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van mentale gezondheidsnetwerken. Het vormen van mentale gezondheidsnetwerken is een prioriteit in de regio omdat het de toegankelijkheid van de ggz verbetert en de mentale gezondheid in de regio bevordert. We verkennen op verschillende plekken in de regio met de huisartsen, ggz-aanbieders, ervaringsdeskundigen, sociaal domein, zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties hoe deze netwerken en het verkennend gesprek kunnen worden ontwikkeld.

Regionale hervormingsagenda Jeugd

Samen met Rijnmond Dokters en Cohaesie werken we aan een gezamenlijke aanpak om latere gezondheidsproblemen te voorkomen. We ondersteunen de IZA themacoalitie Jeugd en gezin bij de uitvoering van werkagenda. Onze rol: procesbegeleider en projectleider.