Nu Nederland vergrijst is gezond ouder worden actueler dan ooit. Niet alleen voelt de oudere zich vitaler, door een gezonde leefstijl wordt de kans op ouderdomsziekten vermindert. Welzijn en preventie staan dan ook hoog op de agenda nu de zorg voor ouderen onder druk staat. De onderlinge afhankelijkheid van zorg, welzijn en de wens zo lang mogelijk zelfstandig thuiswonen dwingt ons om het samen echt anders te doen.
Ouderen hebben vaak te maken met meerdere problemen tegelijkertijd op bijvoorbeeld lichamelijk, mentaal, cognitief of sociaal vlak. Deze multiproblematiek kan complex zijn en maakt dat verschillende partijen betrokken zijn. De ouderenzorg is dan ook versnipperd over meerdere domeinen en over zeer veel verschillende aanbieders. Terwijl de oudere integraal geholpen wil worden. Daarvoor is een transitie nodig die maakt dat alle partijen beter samenwerken in de keten. Ook hier geldt dat elkaar kennen, weten wat de ander doet en kan, durven vragen en vertrouwen cruciaal zijn om het samen anders te gaan doen.
Samergo werkt aan integrale ouderenzorg door initiatieven, programma’s en goede voorbeelden uit de hele regio domeinoverstijgend met elkaar te verbinden. Bij alle activiteiten en thema’s waar Samergo aan werkt, speelt ouderenparticipatie een cruciale rol. We zoeken altijd naar kansen voor verbetering en om al lerend en ontwikkelend samen nieuwe stappen te zetten. Naar initiatieven op wijkniveau en verbinding met daarbuiten. We werken datagedreven en visualiseren processen om aan te sluiten bij datgene wat al staat en of in ontwikkeling is.
Samenwerking
Heb je vragen over instroom, doorstroom of uitstroom van ouderen in de keten? Samergo kan je hierbij ondersteunen. We hebben ervaring in zowel het verbeteren van de inhoud als het verbeteren van de organisatie en samenwerking in de keten. Dit doen we samen. Samergo zet zich in voor een toegankelijke en betaalbare ouderenzorg, ook in de toekomst.
In samenwerking en samenhang met Samen voor Kwetsbare Ouderen 010 en Rijnmond Dokters doen we onderzoek naar de juiste vormgeving van gestructureerde ouderenzorg (MDO) in de regio Rotterdam. We dragen bij aan ontwikkelingen van duurzame, integrale ouderenzorg in IJsselmonde, zijn lid van Netwerk logeerzorg en zijn aangesloten bij Jong Genero, waar jonge professionals uit de ouderenzorg werken aan de verbinding tussen jong en oud.
In samenwerking met ziekenhuizen, VVT, huisartsen, paramedi, apothekers, gemeenten en welzijn heeft Samergo de eerste schetsen van het herontwerp van de ouderenzorg in de regio Waardenland gemaakt die is ingediend als snelle toets. De regio zet gezamenlijk in op het ombuigen en voorkomen van de instroom in het medisch domein door taakdelegatie en bestaande interventies meer gezamenlijk en in samenhang in te zetten. Voor het bevorderen van doorstroom in de keten van kwetsbare ouderen wordt ingezet op integraal, regionaal capaciteitsmanagement met doorontwikkeling verwijspunt 078 en RCP door meer datagedreven te werken over de domeinen heen.
Proactieve zorgplanning is een proces waarbij ouderen en hun naasten in gesprek gaan over wensen en behoeften voor huidige en toekomstige zorg en ondersteuning. Dit is van belang voor de eigen regie van ouderen en leidt tot passende zorg en ondersteuning. In Rotterdam was Samergo betrokken het stimuleren van proactieve zorg in de 1e lijn in de wijk en de regio. Op de Zuid-Hollandse Eilanden hebben we ingezet op het opschalen naar de tweede lijn.