Ga naar de inhoud
14 augustus 2024

Snelle toets goedgekeurd van herontwerp keten kwetsbare ouderen

Ouderenzorg
Snelle toets goedgekeurd van herontwerp keten kwetsbare ouderen

In heel Nederland wordt hard gewerkt aan snelle toetsen ter voorbereiding op transformatieplannen in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA). De snelle toets voor het herontwerp van de keten kwetsbare ouderen in zorgkantoorregio Waardenland is, met enkele opmerkingen en vragen voor verdere uitwerking, goedgekeurd door zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis. Dit betekent dat alle betrokken partijen, waaronder ziekenhuizen, VVT, huisartsen, paramedici, apothekers, welzijnsorganisaties en gemeenten, nu verder kunnen met het opstellen van een transformatieplan voor de keten kwetsbare ouderen. Een mooi tussenresultaat onder begeleiding van Drechtzorg en Samergo.

 

Sterke urgentie om het anders te doen
In Waardenland is de vergrijzing sterker dan gemiddeld in Nederland. Het helpen van ouderen om langer thuis te kunnen wonen is benoemd als prioriteit in het regioplan. De toegankelijkheid van zorg en ondersteuning voor deze groeiende groep ouderen komt steeds meer onder druk, mede door de personeelstekorten. Er was een sterke urgentie om het anders aan te pakken. De grote vraag was hoe we dit anders kunnen doen en hoe we de huidige zorg voor patiënten anders kunnen vormgeven.

 

De transformatie
Gezamenlijk is een eerste schets van het herontwerp gemaakt. Er zijn interviews gehouden met bestuurders en door middel van een patiëntreis is het veranderingsproces in kaart gebracht. Zoals een van de geïnterviewde bestuurders stelde: “Het ontwerpen van het hele proces doe je samen; je stuurt daar waar je invloed op hebt.” De impactdoelstelling is het verminderen van de instroom van kwetsbare ouderen in zorg, het voorkomen van crisissituaties, en het bieden van passende zorg aan kwetsbare ouderen die wel in zorg komen.

 

In regio Waardenland werken zorg- en welzijnspartijen samen om te voorkomen dat kwetsbare ouderen in het medische circuit terechtkomen door taken anders te verdelen en bestaande maatregelen beter op elkaar af te stemmen. Voor een betere doorstroom in de zorg voor kwetsbare ouderen wordt ingezet op gezamenlijk regionaal capaciteitsmanagement en doorontwikkeling van Verwijspunt 078 en het Regionaal Coördinatie Punt (RCP), door meer gebruik te maken van data over de verschillende zorgdomeinen heen. Dit wordt verder uitgewerkt in het transformatieplan.

 

Meer weten?

Heb je vragen over regioplan Waardenland, neem dan contact op met Ines Pruijt, i.pruijt@drechtzorg.nl

Wil je weten over hoe Samergo kan begeleiden in transformaties? Neem dan contact op met Willemijn Looman of Monique Spierenburg.

 

Onze aanpak

Nieuws
Decorative icon
Geboortezorg

Samen werken aan een kansrijke start

1 op de 6 kinderen maakt een minder goede start in het leven. Dit heeft een levenslang effect op zowel de fysieke als mentale gezondheid en ontwikkeling. En daarmee op de kansen op school, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Om hier verandering in te brengen is het landelijk actieprogramma Kansrijke Start ontwikkeld. Met […]
Publicaties
Decorative icon
Transformatie en impact

Nieuw artikel: Samen voor Gezonde Wijken – Het belang van samenwerking tussen burgerinitiatieven, welzijn en zorg

Wat is burgerparticipatie en welke vormen bestaan er? Hoe dragen deze initiatieven bij aan de gezondheid van dorpen en wijken? En welke kansen biedt het om burgerinitiatieven te verbinden met welzijn en zorg? Gemeenschapskracht speelt een belangrijke rol in het welzijn van burgers. Veel initiatieven zijn al actief en soms zelfs verbonden met zorg en […]
Nieuws
Decorative icon
Regionale samenwerking

Innoveren kan niet zonder communiceren

Speciaal voor innovatie- en communicatiemedewerkers organiseren Samergo en Innovatie-fabriek een bijeenkomst op 10 oktober aanstaande. Tijdens deze bijeenkomst ontdekken innovatie- en communicatiemedewerkers waarom communicatie de sleutel is tot elke innovatie en waarom samenwerken en elkaar kennen dus zo belangrijk is. In een interactieve setting leer je hoe je binnen de organisatie betrokken blijft, hoe je […]