Ga naar de inhoud

Gezond leven en preventie

Een verschuiving van zorg naar gezond leven en preventie is essentieel om de druk op de zorg te verminderen en om de toegankelijkheid van de zorg in de toekomst te kunnen garanderen. Preventie gaat niet alleen over minder roken, drinken en eten. Maar ook over een gezonde leefomgeving, beweging, gezonde voeding, gezond ouder worden en mentaal welbevinden. Ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn preventie en leefstijlgeneeskunde belangrijke thema’s.

De uitdaging

Ons zorgstelsel is ingesteld op het behandelen van ziekte. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit echter hard, waardoor de betaalbaarheid van de zorg onder druk komt te staan. Inzetten op preventie is daarom belangrijker dan ooit: gezondere leefstijl, beter eten en meer bewegen. Maar om leefstijlinterventies effectief in te kunnen zetten, is een systeemverandering nodig in en met de zorg. Dit gaat niet vanzelf en vraagt om verbinding van partijen en krachten.

Neem contact op

Onze aanpak

Als verbinder en expert op samenwerken werkt Samergo mee aan verschillende initiatieven waarbij de verbinding tussen verschillende zorgdomeinen en welzijn wordt versterkt. Ook kan het gaan om de versterking van de samenwerking met de informele zorg en bewonersinitiatieven. Samergo is hierbij de aanjager, begeleider of verbinder.

 

Samenwerking

Wil jouw organisatie ook de stap van zorg naar gezond leven en preventie maken? En  zoekt het daarbij naar betere samenwerking met anderen? Samergo kan uitkomst bieden! We hebben veel ervaring met opstarten van nieuwe netwerken (verbinden). Ook kun je bij Samergo terecht voor advies over de implementatie van concepten als valpreventie, welzijn op recept en wijksamenwerking. En natuurlijk inspireren we je graag met goede voorbeelden uit ons portfolio!

Wilt u meer informatie?

medewerker foto
Neem contact op met Monique Spierenburg
m.spierenburg@samergo.nl
06 - 146 35 895

Voorbeelden

Welzijn op recept

Samergo stimuleert de inzet van Welzijn op Recept in de regio Rotterdam in opdracht van de gemeente, Win010 en Rijnmond Dokters. Samergo is als procesbegeleider betrokken bij de uniforme procesinrichting. In het kader van jeugdhulp verkennen we hoe we de samenwerking tussen het medisch en het sociaal domein kunnen versterken.

Actieonderzoek: voor duurzame samenwerking in de wijk

In de Rotterdamse buurt Welschen II werken Woonstad Rotterdam, Radar Wmo diensten en Pameijer samen aan een fijne en leefbare buurt. Samen helpen ze inwoners met diverse problemen, zoals gezondheids- en sociaalmaatschappelijke kwesties. Samergo heeft met expertise en daadkracht een actieonderzoek uitgevoerd. Met het actieonderzoek toonden we de impact van de samenwerking in deze wijk aan waardoor de subsidie voor het project is behouden.

Ondersteuning prehabilitatie programma’s

Voor complexe ingrepen is het belangrijk dat de patiënt vooraf in optimale fysieke gezondheid verkeert. Dit bevordert het herstel, vermindert de kans op complicaties en vermindert langdurige opnames. Om patiënten fitter aan de start van een operatietraject te krijgen zijn er prehabilitatie programma’s. Veel ziekenhuizen in de regio hebben al doelmatige en passende prehabilitatie programma’s, waarbij samenwerking met de 1e lijn, paramedici, een belangrijk onderdeel is. Gezien de intensiteit van het programma is het voor de patiënt namelijk van belang dat dit in de nabije omgeving gevolgd kan worden. Samergo ondersteund in de samenwerking tussen 1ste lijn en 2de lijn zodat prehabilitatie programma’s uniform zijn.