Ga naar de inhoud
19 december 2024

Geslaagde eindbijeenkomst Code Oranje – Samenwerken voor betere GGZ

Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ
Geslaagde eindbijeenkomst Code Oranje – Samenwerken voor betere GGZ

Het actieonderzoek van de pilot Code Oranje is deze maand afgerond. Op dinsdag 19 november vond de inspirerende eindbijeenkomst plaats bij Podium Islemunda in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst werden de tussentijdse resultaten van het actieonderzoek gepresenteerd, genoten de deelnemers van een indrukwekkende theatervoorstelling door Psychisch Gestoord Producties en was er volop gelegenheid om te netwerken en kennis te maken met initiatieven die het overbruggingsaanbod in de regio versterken.

 

Krachtige verhalen en waardevolle inzichten

Mahdia Moradi, actieonderzoeker van Samergo, blikt terug op de bijeenkomst:

“Gisteren hadden we de eindbijeenkomst van het actieonderzoek voor de Pilot Code Oranje, en wat een bijzondere dag was het! Samen met mijn collega Muriël Rurenga mocht ik de tussentijdse resultaten van het actieonderzoek presenteren. De bijeenkomst vond plaats in de wijk IJsselmonde, bij Podium Islemunda, een prachtige plek om samen te komen. We begonnen de middag op een indrukwekkende manier: met een theatervoorstelling van de dames van Psychisch Gestoord Producties. Hun krachtige en herkenbare verhalen zorgden voor een emotionele en inspirerende start.

Dit actieonderzoek hebben we uitgevoerd in opdracht van Rijnmond Dokters. De grote opkomst maakte duidelijk dat de zorg voor de subacute GGZ-patiënt de professionals in Rotterdam enorm aan het hart gaat. We hebben mooie gesprekken gevoerd en waardevolle inzichten opgehaald. Begin 2025 volgt een uitgebreide eindrapportage waarin de resultaten en aanbevelingen van het actieonderzoek worden gedeeld. Samen werken we verder aan een toekomst met betere zorg.”

 

Samenwerking voor betere zorg

Binnen de pilot Code Oranje, uitgevoerd door Samergo in opdracht van Rijnmond Dokters, hebben zorg- en welzijnsprofessionals in de wijken Beverwaard en Vreewijk samengewerkt aan het verbeteren van de zorg voor subacute GGZ-cliënten. Dit werd gedaan via actieonderzoek – een combinatie van onderzoek en actieve verandering – met als doel de samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties te versterken. In werksessies hebben huisartsen, praktijkondersteuners GGZ, welzijnswerkers, ervaringsdeskundigen, een sociaal makelaar ouderen van SOL, een verpleegkundig specialist, het wijkteam, het FACT-team en de crisisdienst gezamenlijk gezocht naar manieren om bestaande initiatieven, die ingezet kunnen worden als overbruggingsaanbod, beter te verbinden en benutten. De bedoeling hiervan was om beter in te spelen op de behoeften van subacute GGZ-cliënten. Deze cliënten bevinden zich niet in een acute crisis die opname door de crisisdienst rechtvaardigt, maar staan wel op de wachtlijst voor een GGZ-behandeling. Zij hebben behoefte aan een luisterend oor tijdens hun wachttijd. Door meer gebruik te maken van het overbruggingsaanbod, kunnen cliënten hun verhaal kwijt en krijgen zij ondersteunende contacten gedurende de wachttijd.

 

Een blijvende herinnering

Voor alle deelnemers van de pilot hebben we een visuele plaat gemaakt waarop alle betrokken partijen en belangrijke spelers binnen de subacute GGZ zijn weergegeven. Deze plaat symboliseert de waardevolle samenwerking en dient als inspiratie voor toekomstige projecten.

 

 

 

 

Meer weten?

De resultaten worden nu verwerkt in een eindrapportage. Neem contact op met Mahdia Moradi of Muriël Rurenga voor meer informatie over het actieonderzoek en de pilot Code Oranje.

 

 

medewerker foto
Mahdia Moradi
m.moradi@samergo.nl
06-14953578
medewerker foto
Muriel Rurenga
m.rurenga@samergo.nl
06 - 149 68 020

Onze aanpak

Nieuws
Publicaties
Decorative icon

Actieonderzoek bij Samergo: een krachtige manier voor betere samenwerking en zorg

De mensen betrekken om wie het gaat, dát is het geheim van het succes van actieonderzoek. Een krachtige methode voor verandering die Samergo graag inzet voor betere samenwerking en zorg. In dit artikel leggen we uit waarom.
Nieuws
Decorative icon

Betekenisvol ouder worden

De ouderenzorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt snel toe, terwijl het aanbod van zorg en personeel achterblijft. Bovendien worden hulpvragen steeds complexer, zowel thuis als in het verpleeghuis. De vertrouwde oplossing – simpelweg meer mensen aannemen – is niet langer houdbaar.   Daarom is het tijd […]
Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners […]