Het actieonderzoek van de pilot Code Oranje is deze maand afgerond. Op dinsdag 19 november vond de inspirerende eindbijeenkomst plaats bij Podium Islemunda in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst werden de tussentijdse resultaten van het actieonderzoek gepresenteerd, genoten de deelnemers van een indrukwekkende theatervoorstelling door Psychisch Gestoord Producties en was er volop gelegenheid om te netwerken en kennis te maken met initiatieven die het overbruggingsaanbod in de regio versterken.
Mahdia Moradi, actieonderzoeker van Samergo, blikt terug op de bijeenkomst:
“Gisteren hadden we de eindbijeenkomst van het actieonderzoek voor de Pilot Code Oranje, en wat een bijzondere dag was het! Samen met mijn collega Muriël Rurenga mocht ik de tussentijdse resultaten van het actieonderzoek presenteren. De bijeenkomst vond plaats in de wijk IJsselmonde, bij Podium Islemunda, een prachtige plek om samen te komen. We begonnen de middag op een indrukwekkende manier: met een theatervoorstelling van de dames van Psychisch Gestoord Producties. Hun krachtige en herkenbare verhalen zorgden voor een emotionele en inspirerende start.
Dit actieonderzoek hebben we uitgevoerd in opdracht van Rijnmond Dokters. De grote opkomst maakte duidelijk dat de zorg voor de subacute GGZ-patiënt de professionals in Rotterdam enorm aan het hart gaat. We hebben mooie gesprekken gevoerd en waardevolle inzichten opgehaald. Begin 2025 volgt een uitgebreide eindrapportage waarin de resultaten en aanbevelingen van het actieonderzoek worden gedeeld. Samen werken we verder aan een toekomst met betere zorg.”
Binnen de pilot Code Oranje, uitgevoerd door Samergo in opdracht van Rijnmond Dokters, hebben zorg- en welzijnsprofessionals in de wijken Beverwaard en Vreewijk samengewerkt aan het verbeteren van de zorg voor subacute GGZ-cliënten. Dit werd gedaan via actieonderzoek – een combinatie van onderzoek en actieve verandering – met als doel de samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties te versterken. In werksessies hebben huisartsen, praktijkondersteuners GGZ, welzijnswerkers, ervaringsdeskundigen, een sociaal makelaar ouderen van SOL, een verpleegkundig specialist, het wijkteam, het FACT-team en de crisisdienst gezamenlijk gezocht naar manieren om bestaande initiatieven, die ingezet kunnen worden als overbruggingsaanbod, beter te verbinden en benutten. De bedoeling hiervan was om beter in te spelen op de behoeften van subacute GGZ-cliënten. Deze cliënten bevinden zich niet in een acute crisis die opname door de crisisdienst rechtvaardigt, maar staan wel op de wachtlijst voor een GGZ-behandeling. Zij hebben behoefte aan een luisterend oor tijdens hun wachttijd. Door meer gebruik te maken van het overbruggingsaanbod, kunnen cliënten hun verhaal kwijt en krijgen zij ondersteunende contacten gedurende de wachttijd.
Voor alle deelnemers van de pilot hebben we een visuele plaat gemaakt waarop alle betrokken partijen en belangrijke spelers binnen de subacute GGZ zijn weergegeven. Deze plaat symboliseert de waardevolle samenwerking en dient als inspiratie voor toekomstige projecten.
De resultaten worden nu verwerkt in een eindrapportage. Neem contact op met Mahdia Moradi of Muriël Rurenga voor meer informatie over het actieonderzoek en de pilot Code Oranje.