Hoe sluit je als zorgverlener écht aan bij de wensen en behoeften van je patiënten en hun naasten? Hoe werk je daarbij effectief samen met collega’s uit medisch-technische, paramedische en psychosociale zorg in oncologiezorgnetwerken, palliatieve zorg en informele zorg? Tijdens het regionale symposium van het congres Kanker & Leven 2025 gingen zorgprofessionals hierover met elkaar in gesprek en aan de slag.
Op vrijdag 20 juni jl. kwamen betrokkenen uit de oncologische, palliatieve en informele zorg samen voor een inspirerende middag vol ontmoeting, inzicht en beleving. Het programma bood een afwisselende mix van dans, inhoudelijke presentaties en een interactief panelgesprek.
De middag begon met een indrukwekkende dansvoorstelling van de AYA’s van Stichting R.A.A.F. danst – jongvolwassenen die leven met of na kanker. Hun krachtige performance raakte zichtbaar het publiek en vormde een emotionele opening van het symposium.
Vervolgens deelde Annemarie Labinjo-van der Meulen haar persoonlijke verhaal over de impact van creativiteit tijdens het ziekteproces. Ze liet zien hoe kunst, muziek en dans kunnen bijdragen aan veerkracht en zingeving bij kanker.
Onder leiding van Tineke Smilde doken de aanwezigen in de praktijk van proactieve zorgplanning. Via prikkelende stellingen ontstond een levendig panelgesprek tussen onder andere een zorgverzekeraar, huisarts en fysiotherapeut. Centraal stond de vraag: hoe kunnen we de zorg rondom de patiënt écht gezamenlijk vormgeven?
Daarna lichtten drie sprekers actuele ontwikkelingen toe:
Het symposium werd georganiseerd door onder andere oncologienetwerk Concord, het Franciscus Ziekenhuis en het Albert Schweitzer Ziekenhuis, in samenwerking met de regionale ondersteuningsstructuren ZEL en Samergo.
De bijeenkomst bood inspiratie, verbinding en nieuwe perspectieven op samenwerking in de oncologische zorg. We kijken terug op een waardevolle middag met blijvende impact!