Terugblik op webinar | Zwangerschap en Covid-19: in gesprek over vaccinatie

De media staan de laatste tijd vol met berichten over ongevaccineerde zwangeren met Covid-19 die ziek worden en ook op de intensive care belanden. Toch laten nog lang niet alle zwangeren en vrouwen met een kinderwens zich vaccineren. Hoe kun je als geboortezorgprofessional deze vrouwen informeren over Covid-19 en over vaccineren? En hoe geef je de juiste informatie over de risico’s hiervan voor zwangeren en hun (ongeboren) kind?

Deze en andere onderwerpen kwamen afgelopen woensdagavond aan bod tijdens een webinar waarbij voorlichting door geboortezorgprofessionals over Covid-19 en vaccinatie centraal stond. Vanwege de grote belangstelling is de bijeenkomst opgenomen en nu terug te kijken!

Prof. Dr. Arie Franx (hoogleraar Verloskunde bij Erasmus MC) gaf een verhelderende toelichting op de interpretatie van cijfers, risico’s en de situatie in de regio Zuidwest Nederland, en Lian Siebelt (eerstelijns verloskundige, ketenregisseur VSV Dordrecht) op de feiten en fabels over vaccineren van zwangeren. Hun gezamenlijke presentatie is hier terug te zien.

Fadua el Bouazzaoui (directeur Voorlichters Gezondheid) gaf tips voor de voorlichting aan zwangeren met beperkte gezondheidsvaardigheden en dominee Pieter de Boer ging in op wat helpt bij voorlichting aan zwangeren met een bepaalde geloofsovertuiging. Tot slot presenteerde Karin Brandsma (projectmanager Maatschappelijke Ontwikkeling, GGD Rotterdam-Rijnmond) de beschikbare hulpmiddelen ter ondersteuning van counseling.

Het was al met al een leerzame avond. Was u er niet bij? Kijk het webinar vooral terug via bovenstaande link.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Angélica Venekamp, coördinator Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland via regionaalconsortium@hr.nl.


Beschikbare hulpmiddelen ter ondersteuning van counseling 
Menukaart zwangerschap

Question & Answer Vaccineren

Flyer zwangerschap en coronaprik

Narrow sheets zwangeren (landelijk)

Narrow sheets zwangeren (Rotterdam-Rijnmond)
Interessante artikelen/webpagina’s
De twijfeltefoon
 
Prikken zonder afspraak

Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU)