Preventie is het nieuwe genezen

Als we het over preventie hebben denken we meestal aan minder roken, drinken en eten. Maar er is meer dan dat. Ook beweging, gezonde voeding en mentaal welbevinden zijn bijvoorbeeld belangrijk om je  gezond te voelen en prettig te leven. Preventie vraagt dus om een brede blik. Samergo is daarom bezig het preventie-aanbod voor ouderen in kaart te brengen.  

Ons zorgstelsel is ingesteld op het behandelen van ziekte. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit echter hard, waardoor de betaalbaarheid van de zorg onder druk komt te staan. Inzetten op preventie is daarom belangrijker dan ooit: gezondere leefstijl, beter eten en meer bewegen. Zeker de helft van de Nederlanders kampt met één of meer chronische ziekten, waarvan we weten dat ze ontstaan of erger worden door een ongezonde manier van leven. Ten overvloede: preventie is niet alleen iets voor jonge mensen, juist ook ouderen varen wel bij een gezonde leefstijl en mentaal welbevinden. 

Leefstijl 

Een ongezonde leefstijl verstoort en versnelt bijvoorbeeld het natuurlijke verouderingsproces, waardoor er eerder en vaker klachten en ziekten ontstaan. Deze klachten en ziekten hebben vaak ook een zekere samenhang. Zo verhoogt obesitas het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker en dementie. De ene kwaal kan vervolgens weer leiden tot nieuwe klachten en ziekten. Preventie is kortom essentieel. Patiënten én professionals kunnen zich nog steeds beter bewust worden van het belang van leefstijl.  

Inventarisatie 

Door in kaart te brengen wat er nu al wordt georganiseerd en aangeboden voor ouderen wil Samergo bijdragen aan deze bewustwording. Het uitgangspunt vormen de zes domeinen van positieve gezondheid: lichamelijke gezondheid, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, zingeving, kwaliteit van leven en sociaal maatschappelijke participatie. We willen daarbij graag meer samenwerken met de GGD’s , de gemeentes en de zorgprofessionals in de eerste lijn. Zo kunnen we de cirkel van invloed vergroten en daarmee meer impact realiseren voor alle ouderen in ons werkgebied.  


Informatie 

Er is veel informatie over preventie en leefstijl te vinden. Een kleine greep: 

Loket gezond leven: Wat is preventie  

Sociaal web: Waarom leefstijl ook passende zorg is  

Nos.nl: ‘Geen voedselbank maar geld voor eigen boodschappen‘ 

Voedingscentrum: Eet gevarieerd en gezond  

Kenniscentrum Sport en bewegen: Beweegcirkel 

Loket gezond leven: Aanbod Gecombineerde leefstijlinterventie  

Zorgvisie: Valpreventie en andere beweegprogramma’s