Blogbericht: Bevallen in coronatijd, vervelende maar ook positieve ervaringen

Mama! Ik heb er een nieuwe titel bij. Sinds 10 februari dit jaar om precies te zijn. Net voor het uitbreken van de eerste coronagolf ben ik bevallen van een tweeling. We kregen nog kraamhulp en onze naaste familieleden konden nog langskomen. Daarna ging alles op slot.

Ik baalde want ik wilde zo graag onze kindjes laten zien aan de rest van de familie en onze vrienden. Aan de andere kant was het ook wel fijn dat we in alle rust konden wennen en genieten. Met een tweeling hoef je je zeg maar niet te vervelen. Dubbele gevoelens dus.

Ik was benieuwd of andere ouders dat ook zo ervaren. En hoe zou het zijn als je midden in de crisis zwanger bent en bevalt? Ik besloot om afgelopen donderdag de webinar te volgen die werd georganiseerd door de Moederraad Rijnmond: ‘Zwanger tijdens de coronacrisis. Professionele en persoonlijke ervaringen.’ Gewoon omdat ik nieuwsgierig was én omdat mijn collega zei: ‘Deze webinar is echt wat voor jou!’.

Na een drukke thuiswerkdag en toen de kinderen op bed lagen, logde ik digitaal om 20:00 uur om de webinar te volgen. En met mij nog zo’n 45 andere geïnteresseerden. Ik werd gastvrij ontvangen en liet me meenemen in een reeks boeiende verhalen:


Blogbericht: Bevallen in coronatijd, vervelende maar ook positieve ervaringen

17 DECEMBER 2020

Mama! Ik heb er een nieuwe titel bij. Sinds 10 februari dit jaar om precies te zijn. Net voor het uitbreken van de eerste coronagolf ben ik bevallen van een tweeling. We kregen nog kraamhulp en onze naaste familieleden konden nog langskomen. Daarna ging alles op slot.

Ik baalde want ik wilde zo graag onze kindjes laten zien aan de rest van de familie en onze vrienden. Aan de andere kant was het ook wel fijn dat we in alle rust konden wennen en genieten. Met een tweeling hoef je je zeg maar niet te vervelen. Dubbele gevoelens dus.

Ik was benieuwd of andere ouders dat ook zo ervaren. En hoe zou het zijn als je midden in de crisis zwanger bent en bevalt? Ik besloot om afgelopen donderdag de webinar te volgen die werd georganiseerd door de Moederraad Rijnmond: ‘Zwanger tijdens de coronacrisis. Professionele en persoonlijke ervaringen.’ Gewoon omdat ik nieuwsgierig was én omdat mijn collega zei: ‘Deze webinar is echt wat voor jou!’.

Na een drukke thuiswerkdag en toen de kinderen op bed lagen, logde ik digitaal om 20:00 uur om de webinar te volgen. En met mij nog zo’n 45 andere geïnteresseerden. Ik werd gastvrij ontvangen en liet me meenemen in een reeks boeiende verhalen:

De Moederraad stelt zich voor

Ten eerste die van de Moederraad Rijnmond: vier moeders die als klankbord fungeren voor de geboortezorg in de regio en die (aanstaande) ouders laten meepraten over actuele ontwikkelingen, gevraagd en ongevraagd advies geven en meningen bij de achterban ophalen bij actuele vragen. Een mooie vorm van cliëntparticipatie en -raadpleging die onmisbaar is als je de zorg wilt verbeteren. De Moederraad is in het leven geroepen door het DVP Rijnmond, een regionaal samenwerkingsverband van professionals uit alle disciplines binnen de geboortezorg. Het komende jaar gaat de Moederraad aan de slag met het vergroten van haar naamsbekendheid onder ouders én zorgverleners in de regio.  Ze maken hierbij gebruik van een Facebook-pagina en een eigen Instagram-account.

Ervaringen van een moeder en een vader

Geboeid heb ik geluisterd naar een moeder en een vader die hun ervaringen deelden over bevallen in coronatijd. Hoe het is om als vader niet mee te mogen naar echo’s en consulten. Hoe het voelt als aanstaande moeder om deze vaak emotionele gebeurtenissen alleen te doorstaan. Hoe koppels zich vooraf druk kunnen maken dat de man niet verkouden mag worden, omdat hij dan niet bij de bevalling mag zijn. En heel herkenbaar; hoe het is als je bijna geen kraamvisite mag ontvangen. Toch liet geen van beiden zich uit het veld slaan en zagen zij ook de positieve kanten van bevallen in coronatijd. ‘Onze kraamtijd was lekker rustig. Daardoor hadden we veel tijd voor onszelf en voor binding met de kleine’, vertelde de vader.

Ervaringen van een kraamverzorgende en een verloskundige

Niet alleen voor aanstaande ouders, maar ook voor zorgprofessionals zijn het vreemde tijden. Een kraamverzorgende vertelde over haar ervaringen in een gezin waar de moeder besmet was met het coronavirus. Zelf had ze er geen problemen mee. Ze deed haar werk op een zo veilig mogelijke manier, maar haar eigen thuisfront vond het erg moeilijk. Daardoor was het voor haar emotioneel zwaar. Indrukwekkend vond ik ook het verhaal van een verloskundige die zich kwetsbaar voelde door alle onrust, de ingrijpende protocollen en doordat ze van mening was dat ze niet altijd de kwaliteit van zorg kon leveren die zij wilde.

Waardevol gesprek

Na deze verhalen werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de break-outsessie: een gesprek met andere deelnemers in klein verband. Ik ontmoette twee verloskundigen met wie ik ervaringen uitwisselde. Ik voelde mij gesteund en vond het interessant om te horen waar zij tegenaan lopen. Dat vond ik waardevol.

Ook positieve ervaringen

De tijd vloog en eenmaal terug uit de break-outsessie liep de webinar alweer op zijn einde. ‘Wat wil je anderen meegeven naar aanleiding van alle verhalen?’ was de vraag die aan alle deelnemers gesteld werd. De chat stroomde vol. Net als bij de verhalen zag ik veel positiviteit. Enkele voorbeelden:
‘Blijf naar de goede, mooie en positieve dingen kijken. Zowel als moeder als zorgverlener.’
‘Goed blijven communiceren, goed luisteren naar de wensen van de aanstaande ouders, creatief omgaan met zaken die op het eerste gezicht niet mogelijk lijken te zijn door de coronacrisis!’
‘Maak als aanstaande ouder gedurende de zwangerschap en kraamtijd positief gebruik van de rustmomenten en aandacht voor elkaar. En schroom niet je zorgprofessional te (video)bellen, ook als je niet daarheen kunt.’

Met een goed gevoel sluit ik af

De webinar was afgelopen en met een goed gevoel logde ik uit. ‘Dit zouden meer mensen moeten weten’, dacht ik. Dat er een Moederraad Rijnmond is en dat je deze kan volgen op Instagram en Facebook. Dat je door het delen van jouw mening en ervaring een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de geboortezorg. Dat je er echt niet alleen voor staat en dat we er met elkaar het beste van maken. Je stem als ouder is daarbij van groot belang!

Door: Charis Gietel, communicatieadviseur bij ZorgImpuls.
(Foto: Pexels, Andreas Wohlfahrt)