Ga naar de inhoud
9 juli 2022

Zorggroepen slaan handen ineen om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken

Zorggroepen slaan handen ineen om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken

In het project ‘opleiden is het nieuwe werven’ werken de zeven huisartsenorganisaties binnen de regio Zuid-Holland-Zuid samen om het groeiende tekort aan doktersassistenten en POH’s binnen de huisartsenzorg een halt toe te roepen.

Een jaar geleden werd de knoop door de Regiotafel Huisartsenzorg doorgehakt: als we als huisartsenorganisaties niks doen, hebben we straks te maken met onoplosbare problemen met personele bezettingen in de huisartsenpraktijken. In de Regiotafel zijn de LHV-huisartsenkring Zuid-Holland Zuid, de zorggroepen Haringvliet, Hoekse Waard, Cohaesie, KIEK, Ridderkerk, DrechtDokters en HenZ, huisartsenpost ‘t Hellegat en Samergo vertegenwoordigd. Vanuit dit overleg is in augustus 2021 een gezamenlijke werkgroep Arbeidsmarkt opgericht om een plan van aanpak te schrijven en uit te voeren voor de regio.

In zes maanden tijd werd door de werkgroep een aanvliegroute en een plan van aanpak geschreven. De kern: alle huisartspraktijken hebben een rol in dit vraagstuk, en alleen door (veel) meer te gaan opleiden kunnen we de disbalans tussen vraag en aanbod van doktersassistenten en praktijkondersteuners te lijf gaan. Als projectnaam is daarom gekozen voor ‘opleiden is het nieuwe werven’.


De werkgroep ziet het regionaal samenwerken als een cruciaal ingrediënt: daar waar zorggroepen zelf onvoldoende slagkracht hebben om regionaal een koersverandering te realiseren, kom je door regionaal samen te werken wel verder. Ook de vijf opleiders voor Zorg en Welzijn in de regio zien regionaal samenwerken wel zitten; zij missen al langer één aanspreekpunt namens de huisartsen. Door het aantrekken van twee onafhankelijk opererende stagecoördinatoren wordt dit opgelost:
‘Deze stagecoördinatoren gaan voor dertig uur per week aan de slag als stagemakelaars, om praktijken te ondersteunen bij het bieden van stageplaatsen en alles wat daarbij komt kijken’, aldus Duncan Beekink, projectleider vanuit Samergo. ‘Door echt te luisteren naar de knelpunten die huisartspraktijken nu ervaren bij het begeleiden van stagiaires, door de verbinding te maken met de opleiders én door kennis en werkwijzen regionaal te delen, willen we een trendbreuk veroorzaken in het alsmaar groeiend tekort. ‘Opleiden is het nieuwe werven’ benadrukt het streven om in principe van elke huisartspraktijk een leerwerkbedrijf te maken.


Het project heeft een looptijd van 1,5 jaar en wordt gefinancierd door de preferente zorgverzekeraars in de regio, CZ en VGZ. Daarnaast komt er subsidie vanuit de SSFH.

Onze aanpak

Nieuws
Publicaties
Decorative icon

Actieonderzoek bij Samergo: een krachtige manier voor betere samenwerking en zorg

De mensen betrekken om wie het gaat, dát is het geheim van het succes van actieonderzoek. Een krachtige methode voor verandering die Samergo graag inzet voor betere samenwerking en zorg. In dit artikel leggen we uit waarom.
Nieuws
Decorative icon

Betekenisvol ouder worden

De ouderenzorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt snel toe, terwijl het aanbod van zorg en personeel achterblijft. Bovendien worden hulpvragen steeds complexer, zowel thuis als in het verpleeghuis. De vertrouwde oplossing – simpelweg meer mensen aannemen – is niet langer houdbaar.   Daarom is het tijd […]
Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners […]