Ga naar de inhoud
9 juli 2024

Welzijn op Recept: Zo doen we dat in Rotterdam

Versterking eerstelijnszorg
Welzijn op Recept: Zo doen we dat in Rotterdam

Rijnmond Dokters, WIN010 en de gemeente Rotterdam hebben op 10 juni 2024 een bestuurlijk besluit genomen om een uniforme werkwijze te implementeren voor Welzijn op Recept in alle veertien Rotterdamse gebieden. Alle huisartsen en welzijnsorganisaties zijn hierbij betrokken.  

Wat is Welzijn op Recept in Rotterdam? 

Welzijn op Recept is een verwijsroute die huisartsen in Rotterdam helpt om patiënten eenvoudig te verwijzen naar welzijnsdiensten, als welzijnszorg de beste optie lijkt. Het is één van de vijf ketenaanpakken uit het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA). In Rotterdam is gekozen voor een eenduidige werkwijze van Welzijn op Recept in de breedte. Dat betekent dat welzijnspartijen na een verwijzing van de huisarts de onderliggende vraag van een inwoner gaan achterhalen. Hierdoor krijgt een bewoner een passend aanbod dat varieert van een kopje koffie of een maatje tot schuldhulpverlening of bijzondere dagbesteding, en alles daartussenin. 

Hoe ziet de beoogde werkwijze eruit? 
  • In Zorgdomein kan de huisarts de optie ‘Doorverwijzing naar Welzijn’ aanklikken. Hierbij geeft de huisarts een korte omschrijving van de situatie van de patiënt.​ 
  • Welzijn krijgt een meldpuntfunctie, wat betekent dat het fungeert als accountmanager richting de huisartsen. Welzijn registreert en verdiept de ontvangen vragen, verwijst deze door binnen de eigen organisatie of naar passend aanbod in de wijk, en geeft terugkoppeling aan de huisarts. 
  • Deze eenduidige werkwijze zal worden beschreven in een handleiding voor zowel huisarts als welzijnsmedewerker​. 
Wanneer wordt het ingevoerd? 

In de maanden juni t/m augustus 2024 wordt er een implementatieplan gemaakt. Daarna wordt Welzijn op Recept stadsbreed ingevoerd.  

Wie doen er mee? 

Huisartsen van Rijnmond Dokters, welzijnsmedewerkers van de vier grote welzijnsaanbieders, DOCK, SOL, Gro-up en wmo radar, en medewerkers van de gemeente Rotterdam stellen samen het implementatieplan op. 

Meer informatie  

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Marije Poot-Reynders (me.pootreynders@rotterdam.nl) van gemeente Rotterdam of Eveline Stam (e.stam@samergo.nl) van Samergo. 

Onze aanpak

Publicaties
Decorative icon
Transformatie en impact

Nieuw artikel: Samen voor Gezonde Wijken – Het belang van samenwerking tussen burgerinitiatieven, welzijn en zorg

Wat is burgerparticipatie en welke vormen bestaan er? Hoe dragen deze initiatieven bij aan de gezondheid van dorpen en wijken? En welke kansen biedt het om burgerinitiatieven te verbinden met welzijn en zorg? Gemeenschapskracht speelt een belangrijke rol in het welzijn van burgers. Veel initiatieven zijn al actief en soms zelfs verbonden met zorg en […]
Nieuws
Decorative icon
Regionale samenwerking

Innoveren kan niet zonder communiceren

Speciaal voor innovatie- en communicatiemedewerkers organiseren Samergo en Innovatie-fabriek een bijeenkomst op 10 oktober aanstaande. Tijdens deze bijeenkomst ontdekken innovatie- en communicatiemedewerkers waarom communicatie de sleutel is tot elke innovatie en waarom samenwerken en elkaar kennen dus zo belangrijk is. In een interactieve setting leer je hoe je binnen de organisatie betrokken blijft, hoe je […]
Nieuws
Decorative icon
regio Rotterdam Versterking eerstelijnszorg

C-team Rotterdam biedt huisartsen vangnet bij crisis

Voor veel patiënten is de toegang tot de huisarts vanzelfsprekend en vertrouwd. Toch kan deze zorg plotseling wegvallen als een huisarts uitvalt of moet stoppen met de praktijk. Huisartsenzorg is continue zorg. Om die continuïteit te waarborgen hebben Rijnmond Dokters, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en zorgverzekeraar Zilveren Kruis, ondersteund door Samergo, het Continuïteitsteam (C-team) […]