Ga naar de inhoud
12 juni 2024

Welzijn op Recept: Zo doen we dat in Rotterdam

Versterking eerstelijnszorg
Welzijn op Recept: Zo doen we dat in Rotterdam

Rijnmond Dokters, WIN010 en de gemeente Rotterdam hebben op 10 juni 2024 een bestuurlijk besluit genomen om een uniforme werkwijze te implementeren voor Welzijn op Recept in alle veertien Rotterdamse gebieden. Alle huisartsen en welzijnsorganisaties zijn hierbij betrokken.  

 

 
Wat is Welzijn op Recept in Rotterdam? 

 

Welzijn op Recept is een verwijsroute die huisartsen in Rotterdam helpt om patiënten eenvoudig te verwijzen naar welzijnsdiensten, als welzijnszorg de beste optie lijkt. Het is één van de vijf ketenaanpakken uit het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA). In Rotterdam is gekozen voor een eenduidige werkwijze van Welzijn op Recept in de breedte. Dat betekent dat welzijnspartijen na een verwijzing van de huisarts de onderliggende vraag van een inwoner gaan achterhalen. Hierdoor krijgt een bewoner een passend aanbod dat varieert van een kopje koffie of een maatje tot schuldhulpverlening of bijzondere dagbesteding, en alles daartussenin. 

 

 
Hoe ziet de beoogde werkwijze eruit? 
  • In Zorgdomein kan de huisarts de optie ‘Doorverwijzing naar Welzijn’ aanklikken. Hierbij geeft de huisarts een korte omschrijving van de situatie van de patiënt.​ 
  • Welzijn krijgt een meldpuntfunctie, wat betekent dat het fungeert als accountmanager richting de huisartsen. Welzijn registreert en verdiept de ontvangen vragen, verwijst deze door binnen de eigen organisatie of naar passend aanbod in de wijk, en geeft terugkoppeling aan de huisarts. 
  • Deze eenduidige werkwijze zal worden beschreven in een handleiding voor zowel huisarts als welzijnsmedewerker​. 

 

 
Wanneer wordt het ingevoerd? 

In de maanden juni t/m augustus 2024 wordt er een implementatieplan gemaakt. Daarna wordt Welzijn op Recept stadsbreed ingevoerd.  

 
Wie doen er mee? 

Huisartsen van Rijnmond Dokters, welzijnsmedewerkers van de vier grote welzijnsaanbieders, DOCK, SOL, Gro-up en wmo radar, en medewerkers van de gemeente Rotterdam stellen samen het implementatieplan op. 

 
Meer informatie  

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Marije Poot-Reynders (me.pootreynders@rotterdam.nl) van gemeente Rotterdam of Eveline Stam (e.stam@samergo.nl) van Samergo. 

Onze aanpak

Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners […]
Nieuws
Decorative icon
Gezond leven en preventie

Studenten onderzoeken kracht van intergenerationele verbinding in Waardenland

Eenzaamheid raakt alle generaties en maakt deel uit van het bredere thema positieve gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de behoefte om gezien en gehoord te worden door anderen, niet alleen een kernbehoefte is in de adolescentie, juist ook ouderen kunnen zich eenzaam en alleen voelen.   Vier vierdejaars Bedrijfskunde-studenten van Avans Hogeschool voeren in opdracht […]
Nieuws
Decorative icon
huisartsenzorg en GGZ Samenwerking sociaal domein

Weer drie gemeenten gestart met uitwerking verkennend gesprek

De gemeenten Albrandswaard, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard werken aan de uitwerking van het verkennend gesprek – een laagdrempelige en oplossingsgerichte gespreksvorm voor inwoners met psychische problemen. In plaats van de ziekte of behandeling staat de hulpvraag van de inwoner centraal zodat inwoners passende zorg ontvangen.  Het zijn de eerste drie gemeenten binnen de regio Zuid-Hollandse […]