Weer is een belangrijke stap gezet naar betere samenwerking tussen huisartsen en welzijnsorganisaties in Rotterdam: het implementatieplan voor Welzijn op Recept is een feit! Na het bestuurlijk besluit in juli 2024 hebben WIN010, Rijnmond Dokters en de gemeente Rotterdam in oktober het implementatieplan vastgesteld en besloten om door te pakken. Het plan zorgt voor één werkwijze die vanaf eind 2025 in heel Rotterdam geldt. Samergo, aangesteld door de gemeente als projectleider, coördineert de activiteiten en zorgt voor de afstemming tussen alle betrokken partijen.
Waarom Welzijn op Recept?
Bijna 70% van de vragen aan huisartsen blijkt geen medische oorzaak te hebben. Met Welzijn op Recept kunnen huisartsen patiënten doorverwijzen naar welzijnsorganisaties, die sociale ondersteuning bieden op basis van de principes van positieve gezondheid. Toch worden in Rotterdam nog relatief weinig patiënten doorverwezen.
Hoe dan?
Dit implementatieplan is gericht op het verbeteren van het doorverwijzingsproces tussen huisartsen en welzijnsorganisaties, zodat patiënten op consistente wijze worden geholpen. Onze visie is een netwerk van zorg en welzijn waarin de patiënt centraal staat. Dit willen we bereiken door:
- Eenduidige processtappen: Het vastleggen van een gestandaardiseerd doorverwijzingsproces (met ondersteuning van Zorgdomein als systeem), zodat zowel huisartsenpraktijken als welzijnsaanbieders dezelfde stappen volgen.
- Consistente aanspreekpunten: Elke welzijnsorganisatie benoemt vaste aanspreekpunten voor een gebied of wijk, in de vorm van een rol of functie, die verantwoordelijk is voor de communicatie met de huisartsenpraktijk. Dit verhoogt de herkenbaarheid en vermindert de kans op misverstanden.
- Coördinerende functie: Er wordt een coördinerende rol gecreëerd binnen het welzijnsaanbod, vergelijkbaar met de structuur die wordt toegepast in valpreventieprogramma’s. Deze rol zorgt voor overzicht en regie binnen de samenwerking. Het aanstellen van specifieke functies binnen welzijnsorganisaties die gericht zijn op een ketenaanpak of een integrale aanpak per wijk of gebied, zorgt voor lokaal gerichte aanpak en efficiënte ondersteuning.
- Heldere reactietijden: Er worden betrouwbare afspraken gemaakt over de reactietermijnen op verschillende momenten in het proces, bijvoorbeeld binnen 5 werkdagen. Dit zorgt voor voorspelbaarheid en transparantie in de samenwerking.
- Gestroomlijnde werkwijze binnen welzijnsorganisaties: Welzijnsaanbieders leggen hun interne werkprocessen vast, zodat ze optimaal aansluiten op de behoeften van huisartsen en patiënten. Ook wordt door huisartsenpraktijk en welzijnsmedewerkers gewerkt met positieve gezondheid als model voor het bepalen van de behoefte van de patiënt/bewoner.
- Eenduidige monitoring en evaluatie van de werking: door eenduidige monitoring en evaluatie de impact van de doorverwijzingen kunnen meten.
Zo wordt een stevige basis gelegd voor een effectieve samenwerking tussen huisartsen en welzijnsorganisaties, zodat zij samen zorg en ondersteuning kunnen bieden die goed aansluit op wat de inwoners van Rotterdam nodig hebben.
Waar ligt de focus?
- Het plan richt zich specifiek op doorverwijzingen van huisartsen naar welzijnsorganisaties.
- Het betreft expliciet niet de verwijzingen naar de Vraagwijzer en Wijkteams.
- Het plan richt zich op het implementeren van een uniform, gestructureerd en efficiënt doorverwijzingsproces dat de samenwerking tussen huisartsen en welzijnsorganisaties versterkt, met ondersteuning door de gemeente Rotterdam.
- De implementatie heeft een brede omvang binnen het concept ‘Welzijn op Recept’. Dit betekent dat alle doorverwijzingen van de huisarts naar welzijnsorganisaties worden meegenomen, mits ze passen binnen het aanbod van welzijnsdiensten of andere (in)formele partijen binnen het netwerk.
- Het implementatieplan heeft betrekking op de periode van het vierde kwartaal van 2024 tot eind 2025.
Afstemming met andere projecten
Omdat er rondom het proces van doorverwijzing van huisartsenpraktijken naar welzijn meerdere gerelateerde projecten lopen in Rotterdam, wordt er zorgvuldig afgestemd om overlap te voorkomen en samenhang te organiseren. Voorbeelden hiervan zijn de ketenaanpakken voor de GLI en Valpreventie, en de ontwikkeling van de verwijzing naar vraagwijzer en wijkteam.
Planning
De implementatie is begonnen in het vierde kwartaal van 2024 en wordt stap voor stap uitgevoerd. Iedere welzijnsorganisatie begint in een specifiek gebied, met ondersteuning van de gemeente Rotterdam. Eind 2025 werken alle betrokken partijen volgens het nieuwe proces.
Meer weten?
Lees hier het bericht over het bestuurlijk besluit in juli.
Voor vragen over het implementatieplan of monitoring kunt u contact opnemen met: