Ga naar de inhoud
9 juli 2024

‘Welzijn op recept’ bij huisartsen Goeree-Overflakkee

‘Welzijn op recept’ bij huisartsen Goeree-Overflakkee

Bijna iedereen voelt zich weleens een periode minder lekker. Dat kan zijn door financiële perikelen, zorgen om een ziek familielid, werk- of relatiestress, een heftige gebeurtenis of juist langdurige eenzaamheid. Het zijn enkele voorbeelden die kunnen leiden tot klachten als somberheid, stress, angst, vermoeidheid of hoofdpijn.

Vaak gaan mensen op een gegeven moment naar de huisarts. De huisarts staat dan voor de keuze: medicatie of doorverwijzen naar een psycholoog? Of toch nog even aankijken? Nu is er een mooie aanvulling: een ‘welzijnsarrangement’ bij Stichting ZIJN. Een groeiende groep huisartsen op Goeree-Overflakkee biedt dit welzijnsarrangement sinds kort aan. Ze doet mee aan de pilot ‘Welzijn op recept’, die in november 2020 van start is gegaan. 

Op 15 juli kwamen de partijen – Zorggroep Haringvliet, Stichting ZIJN, Samergo en gemeente Goeree-Overflakkee – digitaal samen om de eerste positieve resultaten met elkaar te bespreken en de ambities te bekrachtigen in een intentieovereenkomst. Met ‘Welzijn op recept’ streven de betrokken partijen er gezamenlijk naar dat de inwoners van Goeree-Overflakkee actief en vitaal zijn en naar vermogen en tevredenheid meedoen in de maatschappij.

Positieve gezondheid

‘Welzijn op recept’ is een landelijk beproefde werkwijze op basis van ‘positieve gezondheid’: het idee dat leuke, betekenisvolle activiteiten of contacten leiden tot meer welzijn en minder klachten. Als mensen investeren in dat wat het leven de moeite waard maakt, gaan ze weer lekkerder in hun vel zitten en worden ook echt gezonder. 

Welzijn op recept kan ‘voorgeschreven’ worden aan iemand met lichte psychische of fysieke klachten, maar het werkt ook preventief. Het kan worden ingezet om te voorkomen bijvoorbeeld dat een mantelzorger overbelast raakt of om iemand na een heftige gebeurtenis te ondersteunen. Wanneer iemand wordt verwezen naar Stichting ZIJN, krijgt hij of zij een uitgebreid gesprek met een welzijnsadviseur over wensen, behoeften en mogelijkheden. Daarna maken ze samen een persoonlijk plan dat daar bij aansluit. 

De pilot gaat nu zijn eindfase in. De deelnemende huisartsen en welzijnswerkers zijn enthousiast en hetzelfde geldt voor de patiënten die in de afgelopen maanden aan een welzijnsarrangement hebben deelgenomen. Over drie maanden wordt beoordeeld of het project voortgezet wordt en verder wordt uitgerold over andere huisartsenpraktijken op het eiland.

Onze aanpak

Nieuws
Decorative icon
Geboortezorg

Samen werken aan een kansrijke start

1 op de 6 kinderen maakt een minder goede start in het leven. Dit heeft een levenslang effect op zowel de fysieke als mentale gezondheid en ontwikkeling. En daarmee op de kansen op school, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Om hier verandering in te brengen is het landelijk actieprogramma Kansrijke Start ontwikkeld. Met […]
Publicaties
Decorative icon
Transformatie en impact

Nieuw artikel: Samen voor Gezonde Wijken – Het belang van samenwerking tussen burgerinitiatieven, welzijn en zorg

Wat is burgerparticipatie en welke vormen bestaan er? Hoe dragen deze initiatieven bij aan de gezondheid van dorpen en wijken? En welke kansen biedt het om burgerinitiatieven te verbinden met welzijn en zorg? Gemeenschapskracht speelt een belangrijke rol in het welzijn van burgers. Veel initiatieven zijn al actief en soms zelfs verbonden met zorg en […]
Nieuws
Decorative icon
Regionale samenwerking

Innoveren kan niet zonder communiceren

Speciaal voor innovatie- en communicatiemedewerkers organiseren Samergo en Innovatie-fabriek een bijeenkomst op 10 oktober aanstaande. Tijdens deze bijeenkomst ontdekken innovatie- en communicatiemedewerkers waarom communicatie de sleutel is tot elke innovatie en waarom samenwerken en elkaar kennen dus zo belangrijk is. In een interactieve setting leer je hoe je binnen de organisatie betrokken blijft, hoe je […]