Ga naar de inhoud
9 juli 2024

‘Welzijn op recept’ bij huisartsen Goeree-Overflakkee

‘Welzijn op recept’ bij huisartsen Goeree-Overflakkee

Bijna iedereen voelt zich weleens een periode minder lekker. Dat kan zijn door financiële perikelen, zorgen om een ziek familielid, werk- of relatiestress, een heftige gebeurtenis of juist langdurige eenzaamheid. Het zijn enkele voorbeelden die kunnen leiden tot klachten als somberheid, stress, angst, vermoeidheid of hoofdpijn.

Vaak gaan mensen op een gegeven moment naar de huisarts. De huisarts staat dan voor de keuze: medicatie of doorverwijzen naar een psycholoog? Of toch nog even aankijken? Nu is er een mooie aanvulling: een ‘welzijnsarrangement’ bij Stichting ZIJN. Een groeiende groep huisartsen op Goeree-Overflakkee biedt dit welzijnsarrangement sinds kort aan. Ze doet mee aan de pilot ‘Welzijn op recept’, die in november 2020 van start is gegaan. 

Op 15 juli kwamen de partijen – Zorggroep Haringvliet, Stichting ZIJN, Samergo en gemeente Goeree-Overflakkee – digitaal samen om de eerste positieve resultaten met elkaar te bespreken en de ambities te bekrachtigen in een intentieovereenkomst. Met ‘Welzijn op recept’ streven de betrokken partijen er gezamenlijk naar dat de inwoners van Goeree-Overflakkee actief en vitaal zijn en naar vermogen en tevredenheid meedoen in de maatschappij.

Positieve gezondheid

‘Welzijn op recept’ is een landelijk beproefde werkwijze op basis van ‘positieve gezondheid’: het idee dat leuke, betekenisvolle activiteiten of contacten leiden tot meer welzijn en minder klachten. Als mensen investeren in dat wat het leven de moeite waard maakt, gaan ze weer lekkerder in hun vel zitten en worden ook echt gezonder. 

Welzijn op recept kan ‘voorgeschreven’ worden aan iemand met lichte psychische of fysieke klachten, maar het werkt ook preventief. Het kan worden ingezet om te voorkomen bijvoorbeeld dat een mantelzorger overbelast raakt of om iemand na een heftige gebeurtenis te ondersteunen. Wanneer iemand wordt verwezen naar Stichting ZIJN, krijgt hij of zij een uitgebreid gesprek met een welzijnsadviseur over wensen, behoeften en mogelijkheden. Daarna maken ze samen een persoonlijk plan dat daar bij aansluit. 

De pilot gaat nu zijn eindfase in. De deelnemende huisartsen en welzijnswerkers zijn enthousiast en hetzelfde geldt voor de patiënten die in de afgelopen maanden aan een welzijnsarrangement hebben deelgenomen. Over drie maanden wordt beoordeeld of het project voortgezet wordt en verder wordt uitgerold over andere huisartsenpraktijken op het eiland.

Onze aanpak

Nieuws
Publicaties
Decorative icon

Actieonderzoek bij Samergo: een krachtige manier voor betere samenwerking en zorg

De mensen betrekken om wie het gaat, dát is het geheim van het succes van actieonderzoek. Een krachtige methode voor verandering die Samergo graag inzet voor betere samenwerking en zorg. In dit artikel leggen we uit waarom.
Nieuws
Decorative icon

Betekenisvol ouder worden

De ouderenzorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt snel toe, terwijl het aanbod van zorg en personeel achterblijft. Bovendien worden hulpvragen steeds complexer, zowel thuis als in het verpleeghuis. De vertrouwde oplossing – simpelweg meer mensen aannemen – is niet langer houdbaar.   Daarom is het tijd […]
Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners […]