Ga naar de inhoud
3 april 2025

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ
Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners sneller de juiste hulp en hebben huisartsen minder administratieve lasten. Dit draagt bij aan het toegankelijk houden van zorg en welzijn.

 

Een soepelere samenwerking tussen zorg en welzijn

Welzijn op Recept verbindt patiënten met welzijnsaanbieders die ondersteuning bieden op basis van positieve gezondheid. Huisartsen zijn hierin een belangrijke schakel, maar het doorverwijzen verliep tot nu toe niet altijd soepel. De nieuwe werkwijze brengt hier verandering in:

 

  • In de geselecteerde wijken wordt gewerkt met één vaste aanpak, wat zorgt voor duidelijkheid en herkenbaarheid voor zowel huisartsen als welzijnsorganisaties.
  • De aanpassingen in ZorgDomein vereenvoudigen en versnellen het doorverwijsproces, waardoor het laagdrempeliger wordt voor huisartsen in heel Rotterdam.
  • De samenwerking tussen zorg en welzijn wordt beter afgestemd, zodat inwoners sneller passende ondersteuning ontvangen.

 

 

Stap vooruit naar een uniforme aanpak in heel Rotterdam

Na het bestuurlijk besluit in juli 2024 hebben Win010 (Welzijn in Rotterdam), Rijnmond Dokters en de gemeente Rotterdam in oktober het implementatieplan goedgekeurd en besloten verder aan de slag te gaan. De komende tijd wordt de nieuwe werkwijze in vier gebieden geëvalueerd en verder ingevoerd, met als doel: eind 2025 één uniforme aanpak voor de hele stad. Samergo heeft in opdracht van de gemeente als projectleider de coördinatie en afstemming tussen alle betrokken partijen verzorgd. Nu voert Samergo de procesevaluatie uit.

 

Meer weten?

Voor vragen over de nieuwe werkwijze of de implementatie van Welzijn op Recept kunt u contact opnemen met Eveline Stam of Emma Schoep van Samergo.

 

Gerelateerde berichten:

 

Onze aanpak

Nieuws
Decorative icon
Gezond leven en preventie

Studenten onderzoeken kracht van intergenerationele verbinding in Waardenland

Eenzaamheid raakt alle generaties en maakt deel uit van het bredere thema positieve gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de behoefte om gezien en gehoord te worden door anderen, niet alleen een kernbehoefte is in de adolescentie, juist ook ouderen kunnen zich eenzaam en alleen voelen.   Vier vierdejaars Bedrijfskunde-studenten van Avans Hogeschool voeren in opdracht […]
Nieuws
Decorative icon
huisartsenzorg en GGZ Samenwerking sociaal domein

Weer drie gemeenten gestart met uitwerking verkennend gesprek

De gemeenten Albrandswaard, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard werken aan de uitwerking van het verkennend gesprek – een laagdrempelige en oplossingsgerichte gespreksvorm voor inwoners met psychische problemen. In plaats van de ziekte of behandeling staat de hulpvraag van de inwoner centraal zodat inwoners passende zorg ontvangen.  Het zijn de eerste drie gemeenten binnen de regio Zuid-Hollandse […]
Nieuws
Over Samergo
Decorative icon

Vacature: Communicatieadviseur (24-28 uur per week)

Ben jij een veelzijdige en creatieve communicatieprofessional met een vlotte pen? Wil jij bijdragen aan samenwerkingen in zorg en welzijn die impact maken? Dan is deze functie iets voor jou!   Als communicatieadviseur bij Samergo maak je ons werk zichtbaar en breng je onze missie tot leven. Je ontwikkelt en voert communicatiestrategieën uit, adviseert over […]