Ga naar de inhoud
9 juli 2024

Gezondheid in Zicht Datacoalitie Rijnmond

Gezondheid en preventie
Gezondheid in Zicht Datacoalitie Rijnmond

Samergo, Rijnmond Dokters en Erasmus MC (afdeling huisartsgeneeskunde) slaan de handen in één om gezondheidsverschillen in Rotterdam terug te dringen.

Waarom een datacoalitie?
Mensen en middelen in de zorg zijn schaars. Meer zicht op de zorgvraag kan helpen om een goede aansluiting tussen vraag en aanbod te realiseren. Hierbij staat het gebruik van data centraal. Vanuit verschillende regionale partners is het de wens om databronnen uit verschillende domeinen te verbinden en te analyseren om zo meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van zorg en welzijn. Met dit inzicht kunnen vervolgens gezamenlijke plannen en interventies in de wijk worden opgezet.

Waar houdt de datacoalitie zich mee bezig?
Het hoofddoel van de datacoalitie is het terugdringen van gezondheids- en zorggebruikverschillen in de regio Rotterdam. Hiervoor worden kleine stappen gezet in de vorm van kortlopende projecten, bedoeld om door te doen en te leren meer inzicht te krijgen in het samenbrengen van data en dit op de juiste wijze toe te passen. Onderstaande subdoelen zijn hierbij erg belangrijk.

  • Het in kaart brengen van zorggebruikverschillen
    Op basis van kwantitatieve data (HIS data, openbare demografische data) en kwalitatieve data (gesprekken in de wijk) kunnen de verschillen in zorggebruik in kaart worden gebracht.
  • Zorgvraag en -aanbod op elkaar laten aansluiten
    Met het inzicht in de zorggebruikverschillen in de regio kan het zorgaanbod zo effectief en efficiënt mogelijk worden georganiseerd.
  • Domeinoverstijgend samenwerken
    De datacoalitie blijft zich ontwikkelen. Belangrijk is het creëren van een goede verbinding van informatie uit verschillende databronnen en het vergroten van commitment vanuit verschillende domeinen.

 

Wat kan het u opleveren?

  • Inzicht door overzicht: de data wordt overzichtelijk weergegeven in een dashboard.
  • Inzicht in prevalentie en zorggebruik in de wijk.
  • Verbindging van huisartsendata met andere databronnen.
  • Praktische vertaling hoe de organisatie van zorg verbeterd kan worden.

 

Dashboard Data Inzicht in de zorg
We zijn gestart met een dashboard voor de jeugd. We gebruiken en verbinden hiervoor huisartsendata uit de Rijnmond Gezond Database op geaggregeerd wijkniveau en openbare data. Zo hebben we bijvoorbeeld inzicht in prevalentie van aandoeningen van de jeugd (ICPC-codes L, P en Z) en redenen waarom de jeugd naar de huisarts komt. Op basis van deze inzichten gaan we in gesprek met huisartsen, POH’s, wijkmanagers en professionals uit andere domeinen. Zo stimuleren we datagedreven werken: we zetten data in om de zorg en ondersteuning beter te organiseren.

 

Wilt u ook een bijdrage leveren?
Als zorgprofessional kunt u input leveren voor concrete onderzoeksvragen die geschikt zijn voor een kortlopend project. Wat speelt er in uw wijk? Tegen welke problemen loopt u aan? Veel vraagstukken uit de praktijk kunnen worden opgehelderd aan de hand van data.

Wilt u met ons meedenken? Heeft u input voor interessante projecten of wilt u meer weten? Neem dan contact op met projectleider Willemijn Looman.

 

Onze aanpak

Nieuws
Decorative icon
Transformatie en impact

Bijeenkomst Burgerparticipatie

De initiatieven en de collectieve kennis en ervaring van burgers kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg- en welzijnssector en daarmee de gezondheid van bewoners in de regio. Toch is het inzetten en aansluiten op lokale gemeenschapskracht vaak nog niet vanzelfsprekend. Tijd voor een dialoog!   Kom naar de bijeenkomst Burgerparticipatie op 18 november 2024. […]
Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Afronding actieonderzoek Code Oranje – samenwerking voor betere zorg aan subacute GGZ-cliënten in Rotterdam

Het actieonderzoek van de pilot Code Oranje in Rotterdam wordt binnenkort afgerond. Code Oranje is opgezet door Rotterdamse huisartsen, GGZ-organisaties en ervaringsdeskundigen om de zorg voor subacute GGZ-cliënten te verbeteren. De aanleiding voor de pilot ligt in de knelpunten die cliënten, huisartsenpraktijken en GGZ-organisaties ervaren rondom de zorg voor subacute GGZ-cliënten. Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ […]
Nieuws
Decorative icon
Samergo Organisatie

Meike Dobbelaar en Anne-Fleur Klandermans nemen afscheid van Samergo

Per 1 september nam Meike Dobbelaar afscheid van Samergo, waar ze de afgelopen jaren als adviseur betrokken was bij diverse trajecten in de zorg- en welzijnssector. Per 1 oktober volgt ook Anne-Fleur Klandermans, senior adviseur, die na een lange en waardevolle periode bij Samergo een nieuwe stap in haar loopbaan zet. Beide collega’s hebben op […]