De ouderenzorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt snel toe, terwijl het aanbod van zorg en personeel achterblijft. Bovendien worden hulpvragen steeds complexer, zowel thuis als in het verpleeghuis. De vertrouwde oplossing – simpelweg meer mensen aannemen – is niet langer houdbaar.
Daarom is het tijd om het roer om te gooien en te investeren in wat echt telt: manieren waarop mensen langer gezond, zelfstandig en met kwaliteit van leven oud kunnen worden. Dat vraagt om een bredere blik, waarin preventie, eigen regie en het benutten van wat wél kan centraal staan.
Deze omslag is gelukkig niet nieuw. In heel Nederland zien we initiatieven die het ouder worden op een andere manier benaderen. Wij geven deze beweging de naam betekenisvol ouder worden. Een verbindend concept dat aansluit bij bestaande visies Toekomstbeeld ‘Ouder Worden 2040’, Reablement en Positieve gezondheid. Wat deze benaderingen delen, is een mensgerichte blik. De oudere staat centraal. Niet de zorgvraag, maar de vraag: wat kan ik nog, wat wil ik nog, en wat maakt mijn leven waardevol? Denk ook aan programma’s als Langer thuis en het ouderen zelf vragen, waarin ouderen zélf aangeven wat zij nog kunnen betekenen – voor zichzelf, voor anderen of binnen hun eigen netwerk.
Samergo werkt, samen met professionals in zorg en welzijn, aan die bredere kijk op ouderenzorg. We stimuleren een beweging van ziekte en zorg naar zingeving en eigen regie. We zien dat veel ouderen nog een actieve rol kunnen en willen vervullen. Of dat nu is als vrijwilliger, als buurthulp, als betrokken grootouder of als stille kracht in de wijk.
Als ouderen iets doen wat betekenis geeft – hoe klein ook – ontstaat er wederkerigheid. Ze voelen zich niet alleen geholpen, maar ook van waarde. Die positieve dynamiek draagt bij aan meer welzijn en soms zelfs aan minder zorgbehoefte.
Een prachtig voorbeeld van betekenisvol ouder worden komt uit Zambia. Chola, een 80-jarige vrouw, werd dankzij de creativiteit van haar kleindochter een wereldwijd stijlicoon: “ The Legendary Glamma”. In extravagante kleding, gefotografeerd op het Zambiaanse platteland, straalt ze zelfvertrouwen en levenslust uit.
“Ik voel me alsof ik de hele wereld kan veroveren,” zei ze tegen de BBC. Wat begon als een speels idee, gaf haar nieuwe energie en zelfvertrouwen. Het laat zien hoe betekenis ontstaat in contact, creativiteit en het doorbreken van oude verwachtingen.
Samergo zet zich in om verhalen een podium te geven. Dit jaar starten we met het delen van inspirerende voorbeelden uit onze regio’s. Zo laten we zien hoe betekenisvol ouder worden eruitziet in de praktijk – en hoe iedereen daaraan kan bijdragen.
OPROEP: Ken jij ook zo’n mooi initiatief vóór of dóór ouderen dat bijdraagt aan een positiever beeld van ouder worden? Een mooi voorbeeld van wat ouderen (nog) kunnen betekenen – voor zichzelf of voor anderen? Meld het bij Marieke van der Lans: m.vanderlans@samergo.nl
Samen geven we betekenisvol ouder worden de aandacht die het verdient!