Ga naar de inhoud
9 juli 2024

Aanpak GGZ-wachttijden: Organisaties in Rotterdam slaan handen ineen

Aanpak GGZ-wachttijden: Organisaties in Rotterdam slaan handen ineen

De wachttijden in de GGZ zijn te hoog. Als het gaat om de wachttijden in de specialistische GGZ is Rotterdam een van de probleemregio’s. Op 27 januari heeft de regionale Taskforce GGZ Wachttijden Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst ondertekend

Daarmee onderschrijven zij het belang om samen tot oplossingen te komen en de wachttijden in de GGZ te verminderen. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van huisartsen, gemeente Rotterdam, vrijgevestigde GGZ, SGGZ aanbieders, ervaringsdeskundigen en zorgverzekeraars.

Aan de slag

De wachttijden in de GGZ ontstaan door verschillende oorzaken. Het probleem is daardoor complex. De Taskforce is inmiddels gestart met een gezamenlijke probleemanalyse. Expertisetafels zijn concreet aan de slag met duurzame oplossingen voor het verminderen van de wachttijden, zodat cliënten op tijd passende zorg krijgen.

Him Vishnudatt, voorzitter raad van bestuur Caleidozorg en lid van de Taskforce: “De kerngedachte waarmee we dit in Rotterdam vormgeven is dat we dit met elkáár doen, vertrouwen hebben en niet te veel praten, maar doen. De uitdaging is om elkaar vast te blijven houden en steeds overstijgend te blijven denken. Wat is goed voor de patiënt, burger of verzekerde? Een uitspraak van Barack Obama vat onze gedachte mooi samen: Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.

Rol ZorgImpuls & Steunpunt KOEL

ZorgImpuls & Steunpunt KOEL heeft in de regio Rotterdam als ROS (Regionale Ondersteunings Structuur) de rol van programmamanager en procesregisseur in de aanpak van de GGZ-wachttijden. We ondersteunen diverse projecten van de Taskforce, zoals de transfertafel, de interculturele tafel, de tafel deelzorg, crisiszorg, afschaling van zorg en GGZ in de buurt.

Wilt u meer weten over de aanpak van de Taskforce GGZ Wachttijden Rotterdam en de rol van ZorgImpuls & Steunpunt KOEL? Neem dan contact op met Matine van Schie.
Hier geeft Matine van Schie een meer uitgebreide toelichting op de regionale aanpak.

Per 1 januari 2021 zijn ZorgImpuls en Steunpunt KOEL samen één organisatie.

Onze aanpak

Nieuws
Publicaties
Decorative icon

Actieonderzoek bij Samergo: een krachtige manier voor betere samenwerking en zorg

De mensen betrekken om wie het gaat, dát is het geheim van het succes van actieonderzoek. Een krachtige methode voor verandering die Samergo graag inzet voor betere samenwerking en zorg. In dit artikel leggen we uit waarom.
Nieuws
Decorative icon

Betekenisvol ouder worden

De ouderenzorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt snel toe, terwijl het aanbod van zorg en personeel achterblijft. Bovendien worden hulpvragen steeds complexer, zowel thuis als in het verpleeghuis. De vertrouwde oplossing – simpelweg meer mensen aannemen – is niet langer houdbaar.   Daarom is het tijd […]
Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners […]