Ga naar de inhoud
6 februari 2025

Even voorstellen: regioteam Waardenland

Regio Waardenland
Even voorstellen: regioteam Waardenland

De transitie van zorg vindt niet zozeer landelijk, maar juist lokaal en regionaal plaats. Om goed aan te kunnen sluiten bij wat er in de regio speelt heeft Samergo voor elke regio een toegewijd regioteam met vaste aanspreekpunten. Iedere (sub)regio is anders georganiseerd en dat vraagt namelijk een eigen aanpak. Maak kennis met regioteam Waardenland, van Drechtsteden tot Alblasserwaard-Vijfherenlanden.

 

Het team wordt gevormd door Monique Spierenburg (senior adviseur), Marijke van der Stoep (adviseur), Caroline Zoon (adviseur), Mathilde Stolk (adviseur in opleiding) en Lotte Woerlee (adviseur). Als Samergo stellen we onze kennis en kunde beschikbaar voor het toegankelijk houden van zorg en welzijn in de regio. Door duurzame domein overstijgende samenwerking te organiseren voor en met inwoners, zowel regionaal en lokaal geven we kracht aan regie en samenhang in de regio. Met als doel gezonde inwoners.

 

“We hebben al veel partners in de regio leren kennen,” vertelt Monique Spierenburg. “Dat we het IZA regiobeeld mochten ontwikkelen heeft hier bij geholpen. We maakten kennis met organisaties en de uitdagingen die er spelen. We merkten meteen dat er grote betrokkenheid op belangrijke grote thema’s is, zoals rondom toekomstbestendige huisartsenzorg en het langer thuis wonen van ouderen. Er is veel veranderbereidheid en dat is een mooie basis richting toekomst van de regio.”

 

De regio

Regio Waardenland is een diverse en uitgestrekte regio met een combinatie van kleine en middelgrote steden en dorpen. Hierbij zijn soms grote verschillen in cultuur en leefwijzen van inwoners merkbaar.

 

“De uitdagingen in de regio zijn groot voor de komende jaren wat vraagt om maatwerk en krachtenbundeling,” vertelt Marijke van der Stoep. “Voor ons is het belangrijk dat we aansluiten bij de regionale context in Waardenland. Typerend hierin is onze werkwijze bij Samergo: wij voeren het andere gesprek om tot de kern te komen en met elkaar aan de slag te gaan. We gaan voor duurzame oplossingen en niet voor de makkelijkste.”

 

In 2025 focust het regioteam zich op:
• wijkgericht werken vanuit een integraal perspectief en in samenhang met ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld mentale gezondheidsnetwerken en jeugdzorg
• versterken eerste lijn (s zorg)
• verstevigen organisatiegraad, o.a. van sociaal domein en paramedische zorg
• toerusten van professionals op de transformatie en domein overstijgend samenwerken

 

Betrokkenheid

Als samenwerkingsdeskundige heeft Samergo in deze regio al diverse projecten ondersteund. “De afgelopen jaren hebben we met alle paramedische disciplines en deelgemeenten hard gewerkt aan de totstandkoming van Paramedische Samenwerking Drechtsteden (PSD),” vertelt Caroline Zoon. “Door deze samenwerking kunnen de paramedici zich samen opstellen als een duidelijke gesprekspartner voor bijvoorbeeld huisartsen, ziekenhuizen, gemeenten en zorgverzekeraars. Op die manier kunnen ze betere afspraken maken over zorg voor en met inwoners. De betrokkenheid van de partijen was ook hier goed voelbaar maar toch ging het niet vanzelf. Soms heb je een onafhankelijke partner nodig die het proces begeleidt om tot samenwerkingsafspraken te komen.”

 

Onze aanpak

“Voor ons is aandacht hebben voor verbinding tussen en binnen organisaties heel belangrijk,” zegt Mathilde Stolk. “Bij alle projecten zijn we op zoek naar de gezamenlijke missie van: ‘hier gaan we samen voor’. Als die basis eenmaal op orde is, heeft het project meer kans van slagen. Daar geloven we echt in, daar zit de kracht van ons team.”

 

“Zo koppelden we innovatie- en communicatiemedewerkers aan elkaar in een bijeenkomst met de Innovatie-Fabriek zodat zij elkaars expertise en meerwaarde leerden kennen en elkaar in de toekomst vaker zullen opzoeken,” vult Lotte Woerlee aan. “Ook gingen we in gesprek met informatiemanagers en data-specialisten om input op te halen voor het overstijgende transformatieplan in Waardenland. Door elkaar beter te leren kennen ontstaat er wederzijds begrip waar je op verder kunt bouwen. Dat zagen we ook toen we voor het herontwerp van de keten kwetsbare ouderen een gedragen toekomstbeeld van de ouderenzorg in 2035 maakten.”

 

Brenda van Zeeland (Innovatie-Fabriek): “Het was een feest om met Samergo samen te werken. We gingen praktisch en met elkaar aan de slag met creatieve werkvormen.”

 

Samenwerking

“Verbinding is cruciaal voor ons werk”, zegt Lotte. “Als Samergo staan we achter de integrale aanpak en geloven we in dialoog en verbinding. Zo hebben we ook een bijdrage kunnen leveren aan de oprichting van Sociaal Werk Waardenland waarbij de samenwerking tussen de welzijnsorganisaties wordt verstevigd. Een mooie mijlpaal.”

 

Ingrid Vaartmans regiomanager zorg coöperatie VGZ: “Compliment hoe snel de welzijnsorganisaties beter samenwerken en deelnemen aan de regiegroep*. Ze praten nu met één mond.”

*Regietafel van het overstijgende IZA plan voor de regio Waardenland.

 

Contact

Is jouw organisatie werkzaam in de regio Waardenland en wil je aan de slag met Samergo? Laat het ons weten via info@samergo.nl o.v.v. Regio Waardenland.

 

 

Onze aanpak

Nieuws
Publicaties
Decorative icon

Actieonderzoek bij Samergo: een krachtige manier voor betere samenwerking en zorg

De mensen betrekken om wie het gaat, dát is het geheim van het succes van actieonderzoek. Een krachtige methode voor verandering die Samergo graag inzet voor betere samenwerking en zorg. In dit artikel leggen we uit waarom.
Nieuws
Decorative icon

Betekenisvol ouder worden

De ouderenzorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt snel toe, terwijl het aanbod van zorg en personeel achterblijft. Bovendien worden hulpvragen steeds complexer, zowel thuis als in het verpleeghuis. De vertrouwde oplossing – simpelweg meer mensen aannemen – is niet langer houdbaar.   Daarom is het tijd […]
Nieuws
Decorative icon
Samenwerking sociaal domein en huisartsenzorg en GGZ

Sneller de juiste hulp voor inwoners van Rotterdam: Welzijn op Recept verbetert doorverwijzing

Vanaf 1 april krijgen inwoners van Rotterdam met psychosociale klachten, eenzaamheid of stress sneller de juiste ondersteuning. Dankzij een verbeterde werkwijze van Welzijn op Recept kunnen huisartsen hen makkelijker doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Deze aanpak wordt in een aantal wijken getest en tegelijkertijd wordt ZorgDomein stadsbreed aangepast om verwijzingen efficiënter te laten verlopen. Zo krijgen inwoners […]