Afscheid collega Wilmar van Dop

In maart nam Wilmar van Dop afscheid van Samergo. Hij was een van onze langst dienende collega’s. 17 jaar geleden startte hij voor een paar uur per week als adviseur bij het net opgerichte Steunpunt KOEL om zijn kennis over de ggz te delen. Vijf jaar later werd hij manager.

Relativeringsvermogen

Robert Waterreus (directeur): “Naast zijn grote ervaring in de ggz heeft zowel KOEL als Samergo veel baat gehad bij Wilmar’s relativeringsvermogen. Als ROS functioneren we in een dynamisch veld, met vaak complexe problematiek. Humor en relativeringsvermogen zijn dan onmisbaar. En scherp zijn op eigenaarschap. Welke rol nemen we op ons? Ook dat was een belangrijke kwaliteit van Wilmar.”

Mensen-mens

In de ggz, waar hij 47 jaar terug startte als B-verpleegkundige, kon Wilmar zijn grote interesse kwijt in mensen en hun drijfveren. Ook als manager toonde hij zich een mensen-mens. “Ambitie is belangrijk”, zegt hij, “maar maak het niet te groot, je hoeft geen wereldwonder te verrichten. Doe wat je leuk vindt en doe het goed.” Bij de Taskforce Wachttijden GGZ Zuid-Hollandse Eilanden toonde hij (opnieuw) zijn out-of-the-box-talent. Wilmar: “Als je verschillende culturen als ggz, huisartsen en gemeenten meteen over de inhoud laat praten, krijg je nieuwe hoekse en kabeljauwse twisten. Daarom lieten we ze eerst samenwerken in een escape room. Daar kwamen ze probleemloos uit. Het kán dus wel, zei ik na afloop.”

Haarvaten

“Ik wens mijn collega’s bij Samergo toe dat ze hun kennisdelende, steunende en humorvolle werkhouding behouden. Want dat is cruciaal om het complexe werk met plezier te blijven doen. Ze begrijpen de taal en de cultuur van alle stakeholders en zitten als geen ander in de haarvaten van de regio. Daardoor kunnen ze onafhankelijke ondersteuners zijn met een vernieuwende no-nonsense-aanpak die aansluit bij de praktijk.”

Samergo is Wilmar zeer erkentelijk voor de goede en vruchtbare samenwerking en wenst hem een aangenaam pensioen!

Wilmar van Dop